20-årsjubileums kulturresa i Satakunda och Egentliga Finland

29.09.2009 kl. 00:00
Helsingfors svenska kulturförening firade 20-årsjubileum med en kulturresa i Satakunda och Egentliga Finland.
Styrelsen för Helsingfors svenska kulturförening beslöt våren 2009 att fortsätta serien med uppskattade kulturresor, denna gång med destination inom landet (de tidigare kulturresorna utforskade Helsingforsiska och finlandssvenska kopplingar till St Petersburg och Riga). Samtidigt passade föreningen på att fira sitt 20verksammhetsår.

Avfärden skedde i arla morgonstund och strålande höstväder efter samling vid Mannerheims ryttarstaty i Helsingfors.
Första besöket var på Villa Mairea i Norrmark i Satakunda. I det unika huset fick vi en fin guidning, men tyvärr var fotografering förbjuden inomhus, eftersom huset fortfarande även är ett privathem.
Byggnaden ritades av den finländske arkitekten Alvar Aalto och stod klar 1939. Ursprungligen var villan ett residens för affärskvinnan Maire Gullichsen och hennes man chefdirektör Harry Gullichsen. Nuförtiden ägs Villa Mairea av aktiebolaget Ahlström.
Nästa anhalt var Svenska Klubben i Björneborg, där vi i samband med en utsökt lunch fick ett intressant föredrag av klubbens ordförande Jan-Henrik Hollsten (Se artikel i Medborgarbladet 4-09).
Ulrika Hollsten, rektor för Björneborgs svenska samskola, tillsammans med Helsingfors svenska kulturförenings sekreterare Carl-Johan Hindsberg.
  Nästa besök var Juselius mausoleum i Björneborg. Mausoleet är en av de populäraste sevärdheterna i staden och förmodligen unikt i hela Finland. Det byggdes av industrimannen Fritz Arthur Juselius som sin dotters, Sigrid Juselius, sista viloplats. 
  Vuojoki herrgård ligger några kilometer från Euraåminne centrum mellan Raumo och Björneborg. Själva egendomen har anor från 1600- talet. 
  Egendomen var en av landets största och omfattade ännu på 1930-talet omkring 12 000 hektar och då godset samma årtionde styckades uppkom ett femtiotal nya hemman medan huvudbyggnaden övergick i Euraåminne kommuns ägo. År 2004 flyttade kommunen ut ur herrgården som nu övergått i kärnavfallsbolaget Posivas ägo. De nya ägarna har genomfört en total restaurering av herrgården.
  Inkvartering skedde på Harjattula gård på Kakskerta.
  Herrgården Brinkhall på Kakskerta utanför Åbo har sedan slutet av 1960-talet stått tom. Men nu blåser förändringens vindar genom de tomma salarna och salongerna, genom den förvildade engelska parken och över den gamla fruktträdgården där 4000 frukträd en gång prunkade.
Brinkhall är för många känd då TV 2 inspelade den populära historiska serien Hovimäki här. 
  Släkten Ramberg köpte Brinkhall på 1920- talet men sålde huset till Åbo stad år 1968. Staden visste inte vad man skulle göra med huset och medan byggnaderna stod tomma växte de en gång så vackra parkerna igen. År 2001 köpte Stiftelsen för kulturarvet i Finland egendomen, och inledde ett långsiktigt arbete för att återställa herrgården till ursprungligt skick.
  Föreningens jubileumsmiddag i Brinkhalls matsal. Middagen serverades av Svenska Klubben i Åbo.
  Följande dag gick ”Armfelts fotspår”; Expertguidning av Jouko Kivirinta vid Halikko kyrka, Armfelts släktgrav och Halikko museum.
  Kulturresan avslutades på Wiurila gård, där värdinnan Ann-Marie Aminoff guidade och berättade om gården.
  Vagnmuseet på Wiurila.